Doğalgaz tesisatında epoksi kullanımı, korozyon yani paslanma, doğalgaz borusunun elektro kimyasal etki uğraması ile doğalgaz boru ve tesisatının işlevinin azalması ve dayanırlılığının azalmasına denir. Paslanmayla, metaller istenmeyen ve tahrip edici reaksiyona maruz kalırlar. Yani doğalgaz tesisatının fiziksel ve kimyasal özellikleri bozulabilir. Bu bozulmalar ve paslanmalar, malzemenin türlerine göre farklılık gösterir. Ayrıca yerinde tedbirler alınmaması durumunda çevreye ve canlıların yaşamına ciddi zararlar oluşturur. Gerekli tedbirler alınmaması ve korunmaması ile doğalgaz borusu ve tesisatı, zemin içinde tahribata uğrar. Böyle bir durum riskin yanında ekonomik kayba da yol açar.
1-EPOKSİNİN DOĞALGAZDA KULLANILMASININ FAYDALARI
Doğalgaz borularının ve tesisatının korunması etkili bir mühendislik çalışmasının yanında yeterli ve kaliteli malzeme kullanımıyla da yakından ilgilidir. Epoksi yapıştırıcılar ve ekipmanları doğalgaz tesisatının dayanıklılığı ve güvenirliliği için kullanıcılara ve çevreye çok önemli katkılar sağlar. Doğalgaz borularının kaplanması ve doğalgaz tesisatlarının bina ve dairelere kurulmasında epoksi türü ürünler oldukça fazla güvenlidir.
Boru dış veya iç yüzeyinin kumlanmasının yanı sıra, uygun pürüzlülük ve temizlikteki yüzeye havasız püskürtme yöntemi uygulanmalı ve boya uygulaması standartlar dâhilinde sıcak veya soğuk olarak yapılmalıdır.
İçme suyu projelerinde daha çok solventsiz epoksi uygulaması kullanılırken, kazık borularında coal-tar epoksi veya glassflake epoksi, doğalgaz borularında ise flowcoat epoksi kullanılır.
Epoksi uygulaması ile yüzey kaplamalarıyla birlikte her türlü deniz ve karadaki tesis ve yapılarda çevresel etkenlerden dolayı ortaya çıkmakta olan etkilerin ve sanayide var olan en kötü koşulların yapı yüzeyini etkilememesi için yapıların iç ve dış yüzeyleri estetik malzemeler kullanılarak kaplanır. Ayrıca epoksi malzemeler ile üstün yapışma özelliği, fiziksel ve mekanik dayanıklılığının çok güçlü olması nedeniyle farklı yapılardaki inşaat malzemelerinin birbirine yapıştırılması ve tutturulması işlemleri yapılmaktadır.
Genellikle yüzey koruyucu kaplama, taze betonun eski sertleşen beton ve harca bağlanması, yüzey koruyucu kaplama, yapısal bağlantı onarım işlemleri, aşınmaya karşı koruyucu kaplama yüzeyi, yapılarda yüklerin artması, eskime ve hasar olması, yapısal değişikliklerin yapılması, imalat hataların oluşması durumunda yapıların güçlendirilmesi, dayanıklılığı güçlü duvar ve zemin boyası, su tesisatlarının ve doğalgaz borularının güçlendirilmesinde, yapılarda oluşmuş olan bozulmaların ve çatlakların doldurularak yapıştırılması ve düzeltilmesi gibi birçok faaliyetlerde epoksi uygulaması kullanılmaktadır. Doğalgaz tesisatının apartman ve dairelerde güvenli ve sağlıklı şekilde döşenmesi ve estetik görüntüsü için epoksi yüzey kaplama kullanılması yerinde olacaktır.
2-BİNA VE DAİRELERDE EPOKSİ UYGULAMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
1-Epoksi uygulanacak zeminin durumu dikkate alınmalıdır
2-Epoksi kaplamanın yapılacağı alanın kullanım amacı dikkate alınmalıdır
3-Asit etkisi, bina ve yapılardaki araç yoğunlugu, trafik, görsel estetik gibi detaylar dikkate alınmalıdır
4-Epoksi uygulamaları, tecrübeli ve işine hâkim ekipler tarafından yapılmalıdır
5-Epoksi uygulamasının yapılacağı yüzey dikkate alınmalıdır. Islanmış, nemlenmiş ya da donmuş zeminler için epoksi uygulaması yapılmak istendiği zaman uygulama öncesinde gerekli olan tüm önlemler mutlaka alınmalıdır. Reçine ve sertleştirici karıştırma kurallarına uyulmalıdır. Epoksi bileşenlerinin karışım oranlarına dikkat edilmeli ve gerekiyorsa hassas bir tartı kullanılmalıdır.
3-EPOKSİ UYGULAMALARIN FAYDALARI
Epoksi uygulaması günümüzde, özellikle zemin kaplamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca epoksi uygulama ile çeşitli onarım ve tamiratlar da yapılmaktadır. Epoksi kaplama, yüzeylere sıvı biçimde uygulanarak yapılmaktadır. Epoksi kaplamalar ayrıca oldukça temiz ve insan sağlığına zararsızdır, üzerlerinde herhangi bir canlı organizma yaşayamaz ve üreyemez. Epoksi uygulamalara bu nedenlerle anti bakteriyel bir kaplama demek doğru olacaktır.